Implementation of the End of Semester Examination Period 1

Pemantauan UAS

The implementation of the End of Semester Exam (UAS) Period 1 was implemented on March 19-20, 2020. UAS was conducted in the place of each student online under the supervision of the admin of PJJ Tel-U and the Head of Study Program using the Zoom application. Courses that have been completed in period 1 are Calculus 1, ICT Literacy, and Character Formation.

After the implementation of UAS period 1, students get a break for 1 week, to then continue lectures for period 2 starting on March 30, 2020. The courses held in period 2 are Basic Algorithms and Programming, Indonesian Language, and Introduction to Informatics Engineering. In addition, there is 1 course which is held in two periods, namely Mathematical Logic.

It should be noted that in the Bachelor of Informatics Distance Learning Study Program the learning process in 1 semester is divided into two periods. Each period only consists of 3-4 courses. The learning period is designed to optimize the absorption of material and the achievement of student competencies. In addition, the burden faced by each student every week can be lighter so that the learning process becomes more comfortable,

In an academic emergency like today, lectures at the Bachelor of Informatics Distance Learning Study Program run as usual because all activities have been designed to be done online.

Pelaksanaan Ujian Akhir Semester Periode 1

Pemantauan UAS

Pelaksanaan Ujian Akhir Semester (UAS) Periode 1 telah dilaksanakan pada tanggal 19-20 Maret 2020. UAS dilakukan di tempat masing-masing mahasiswa secara online dengan pengawasan oleh admin PJJ Tel-U dan Ketua Program Studi menggunakan aplikasi Zoom. Mata kuliah yang telah diselesaikan pada periode 1 ini adalah Kalkulus 1,  Literasi TIK, dan Pembentukan Karakter.

Setelah pelaksanaan UAS periode 1 mahasiswa mendapatkan waktu istirahat selama 1 pekan, untuk kemudian melanjutkan perkuliahan periode 2 yang dimulai pada tanggal 30 Maret 2020. Mata kuliah yang diselenggarakan pada periode 2 adalah Dasar Algoritma dan Pemrograman, Bahasa Indonesia, dan Pengantar Teknik Informatika. Selain itu terdapat 1 mata kuliah yang diselenggarakan dalam dua periode, yaitu Logika Matematika.

Perlu diketahui bahwa pada Program Studi S1 PJJ Informatika proses pembelajaran dalam 1 semester dibagi ke dalam dua periode. Masing-masing periode hanya terdiri dari 3-4 mata kuliah. Periodisasi pembelajaran dirancang untuk pengoptimalkan penyerapan materi dan pencapaian kompetensi mahasiswa. Selain itu beban yang dihadapi setiap mahasiswa dalam setiap pekannya dapat lebih ringan sehingga proses pembelajaran menjadi lebih nyaman,

Dalam masa darurat akademik seperti sekarang ini, perkuliahan pada Program Studi S1 PJJ Informatika berjalan seperti biasa karena semua aktivitas telah dirancang untuk dilakukan secara online.